Expressens nya artikelserie om mördare som slipper straff drar till sig kritik från politiker, filosofer och biskopar.
?Mörda och slipp straff? ropar Expressens löpsedel. Artiklarna tar upp rättsfall från samtiden och visar hur förövarna kommit undan straff.
? Man kan säga att det vi gör är att vi jämnar ut spelplanen så att Svensson har samma chans inför lagen som de resursstarka som redan idag har stora chanser att komma undan med mord, säger tidningens chefredaktör Otto Sjöberg.
PREDIKAREN: Är ni inte rädda att höja brottsligheten, att folk ska läsa texten och inspireras att bli mördare?
? Det ingår inte i journalistens uppdrag att reflektera över konsekvenserna av en publicering, säger Otto Sjöberg.
? Nej det stämmer, rapportering ska vara konsekvensneutral. Expressens publicering är ett bra och klargörande exempel på den principen, säger Erik Fichtelius tidigare gästprofessor på Journalisthögskolan i Stockholm.
Pressombudsmannen Olle Stenholm reagerar främst mot att Expressens artikelserie utgår från konkreta rättsfall.
? Det är mycket uppslitande för de anhöriga, det är hänsynslöst, säger Olle Stenholm som beslutat sig för att själv ta upp artikelserien till granskning.
Artikelserien uppmanar inte till mord, vilket enligt Olle Stenholm hade varit ett klart tryckfrihetsbrott.
? Även om artiklarna tar avstånd från mord tycker jag att den här typen av detaljerade beskrivningar hamnar i en gråzon till att bryta mot tryckfrihetsförordningen, säger Olle Stenholm.
? Expressen står på läsarens sida, säger Otto Sjöberg.
? Det här inget annorlunda mot att lära Svensson göra skatteavdrag. Professionella kriminella känner redan till de här metoderna.
Det första avsnittet av artikelserien tar upp fallet med en statsministermördare. Expressen pekar inte ut någon skyldig men beskriver hur ett hypotetiskt mord skulle gått till.
? Det är uppenbart vem som avses. Den här mannen är dömd men frikänd och oskyldig i rättslig mening. Han borde kunna stämma tidningen för förtal, kommenterar Olle Stenholm.
Senare artiklar kommer enligt vad förhandsreklamen antyder att ta upp polisskotten i Göteborg och olika metoder att få ett mord att se som en "naturlig död".
Jan Guillou är kritisk.
? Man kan undra varifrån tidningen fått sina uppgifter om hur man effektivt bringar människor av daga, Agatha Christie? De metoder Expressen beskriver leder inte garanterat till döden för offret. Vad gör Expressen om offret överlever och förövaren känner sig lurad och stämmer tidningen?
? Beskrivningarna är alltför oprecisa för att kunna användas praktiskt. Läs mina böcker istället, säger Jan Guillou.
Överåklagare Christer van der Kwast gör en snabbutredning som ska svara på frågan om polisens utredningsmetoder behöver uppdateras med anledning av Expressens artikelserie.
PREDIKAREN: Är ni rädda att vanligt folk på gatan ska börja maskera mord till oskyldiga dödsfall?
? Om vi upptäcker att någon dött på ett sätt som kan stämma överens med någon av de metoder Expressen beskriver kommer vi definitivt att titta extra på det, säger Christer van der Kwast.
Expressens artikelserie handlar inte bara om teknik för att döda andra människor, utan också om hur förövare genom att skylla på varandra kan slippa dömas.
? Vi kommer att börja använda tortyr för att komma tillrätta med den typen av fall, säger överåklagare Christer van der Kwast.
PREDIKAREN: Får svensk polis använda tortyr?
? Jag skojade bara, ändrar sig Christer van der Kwast.
Andra metoder Expressen tipsar läsaren om är mutor och även vänskapskorruption för den med vänner på rätt plats.
Expressen pekar på luckor i polisens utredningsteknik. Och på bristande resurser hos polismakten som får utredare att avsluta fall eller låta dem ligga outredda tills eventuella brott preskriberats.
? Man måste komma ihåg att det är mycket lång preskriptionstid på mord. Det är också ett högt prioriterat brott, särskilt om det inte är en uteliggare eller prostituerad som strukit med, säger Christer van der Kwast.