Väntetiden var lång, nästan fyra månader. Men det hade Negroponte förvarnat om när jag beställde den.
OLPC är ett välgörenhetsprojekt. Man var tvungen att köpa två. En är här. En är i ett klassrum i Afrika, kanske. Priset för mig blev 420 dollar med frakt eller 2800 kronor i decembers valutakurs. Hade jag betalat skatt i USA hade jag fått dra av priset för Afrikadatorn.
Jag är säker på att det går att lära sig programmera på en OLPC. Det var den fråga som jag var mest nyfiken på. Jag lärde mig själv att programmera, ensam framför en ABC80 och ett exemplar av boken "ABC om BASIC".
I ABC80 hamnar du direkt i en Basicinterpretator när du slår på strömmen. I OLPC hamnar du i ett programikongränssnitt. Du klickar på en pythonorm och hamnar direkt i ettexempelprogram. Ändra lite text och tryck på RUN så körs ditt nya program.
Jag kan inte se något annat än att det här måste kunna fungera som en självlärningsstation för blivande programmerare.
Det finns ytterligare en programmeringsmiljö kallad Turtle Art. Här programmerar man genom att bygga flödesscheman med grafiska pusselbitar. Jag skapade en berusad sköldpadda som irrade omkring och försökte rita cirklar.
Att lära ut programmering via Turtle Graphics tror jag på. Jag har själv använt det i undervisning. En snygg detalj är att Turtle Art har två stackar, så det finns utrymme för en sofistikerad programmerare att simulera rekursion.
OLPC:n känns seg i början. Delvis handlar det om tillvänjningen vid det lilla tangentbordet. Delvis handlar det om att lära sig att anpassa sig till den begränsade prestandan. Man gör klokt i att stänga program man inte använder.
Jag har hittat två eleganta standalonetillämpningar hittills. För det första kan OLPC visa en Picasaslideshow från webben på fullskärm. Jag har flera gånger utan framgång sökt efter en nätverkskapabel digital fotoram. De finns av oklar anledning inte ännu. Jag vill ha en nätuppkopplad fotoram hos pc-analfabeterna mor och far, så att de ska kunna titta på nya bilder av lille O på ett enkelt sätt. Och nu kan jag donera en OLPC till dem.
En annan möjlig standalonetillämpningen är Skype. Strömsnålare än alla andra laptops. Skype finns inte i originalinstallationen. Men programmet finns till Linux och som jag fattat det har det inte varit särskilt svårt att hacka över den till OLPC. Det finns inget enkelt sätt att installera Skype. Man måste gå ut i terminalfönstret och ge textkommandon. Och den är heller inte integrerad i användargränssnittet Sugar, utan man startar den genom att skriva "skype" i terminalfönstret. Och den kan ännu bara visa video i en riktning i taget.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
2 kommentarer:
Hej predikaren!
Hittade din blogg via lite googlande på OLPC. Vi är två studenter som ska ner till Afrika och skriva C-uppsats kring ämnet OLPC, och då hade det varit intressant att själva äga en. Vi undrar därför om det finns någon möjlighet att köpa din XO?
Vänliga hälsningar,
Thomas Norrmalm
Hej igen,
glömde nämna att du kan nå mig på thomasnorrmalm@hotmail.com om du är intresserad av att sälja.
Skicka en kommentar