2006-06-07

Intel skänker blinda synen åter

Världens bästa ögonkirurgi får du i Indien på någon av Aravinds sjukhus.

Aravind utför 200 000 ögonoperationer per år. Deras kirurger arbetar på löpande band -- medan en patient opereras förbereds nästa. Du lär inte hitta ögonkirurger på denna planet med mer erfarenhet.

Priset är inte heller dåligt: tio dollar. Och i det ingår subvention av ytterligare två patienter som opereras gratis.

Det finns 15 miljoner blinda i indien. De flesta har grå starr. En stor orsak är inomhus eldning.

Aravind har fem sjukhus. Och nu dessutom fem videofilialer dit folk kan promenera för att få en diagnos via videokonferens och kanske därefter en remiss till en operation eller annan vård.

De fem videofilialerna var ett pilottest sponsrat av Intel. Det fungerade bra och nu ska de fem bli femtio.

Det som är tekniskt intressant för Intel är tekniken som används för videokonferensen. Man arbetar trådlöst med exakt samma trådlösa kort som sitter i exempelvis den bärbara dator som jag skriver detta på, standarden kallas Wifi eller 802.11b eller 802.11g.

Wifi är egentligen byggt för att användas lokalt, i så kallade surfpunkter. Men genom att trixa med protokollen och genom att använda en specialantenn med riktverkan har Intel byggt en trådlös länk som hittills klarat att skicka bredband över en sträcka av 56 kilometer. Teoretiskt ska tekniken fungera 300 km, om man har fri sikt.

Egentligen är det ingen nyhet att wifi kan användas som trådlös länk.

Grejen här är prislappen. Eftersom wifikorten massproduceras kan priset på en wifilänk hållas mycket lågt.

Men det finns en också lycklig slump som spelar in. Det började egentligen som ett irritationsmoment. När wifi skulle standardiseras drog processen ut på tiden.

De som skulle bygga wifihårdvaran ville alla komma tidigt på marknaden. Så de tillverkade wifikort innan standarden var klar. För att gardera sig lämnade man vissa parametrar öppna, så att de skulle kunna programmeras enligt standarden i efterhand.

Och det är därför som Intel kan trixa med vanliga wifikort i televideofilialerna och få dem att fungera som trådlösa länkar.