2009-04-19

Googles bankkonto lockar papperstidningarna

Om du har du en affärside för Internet som förutsätter att ingen länkar till dig behöver du en ny affärside.

För sorry kids, det här är Internet. Internet är länkar. "Inter" i Internet betyder "mellan" och detta "mellan" förverkligas i form av länkar.

Amerikanska papperstidningar vill ha pengar av Google för att Google länkar till deras nyhetsartiklar på webben.

Google tjänar pengar via annonser som visas på länksidan. Papperstidningar tycker att de borde få ta del av de pengarna.

Länksidan heter Google News. Den gör ingenting olagligt. Den citerar rubrik och ingress och länkar sedan till artiklar. Fair use kallas det på engelska. Att citera hela artikeln hade varit ett upphovsrättsintrång. Men det gör alltså Google inte.

Google är ett företag som lyckats förverkliga flera framgångsrika affärsideer på Internet. Papperstidningarna har inte lyckats lika bra. Nu vill de ha pengar av en som lyckats.

Det är patetiskt.

Dessa är liberala tidningar. Under normala omständigheter tror de på marknader och konkurrens. Men tydligen inte när de själva förlorar.

Precis som fildelningsstriden handlar detta om förlegade affärsmodeller. Tidningarna försöker fortsätta tjäna pengar på samma sätt som de gjort på papper. När det inte fungerar vill de ändra spelreglerna så att Internet börjar fungera som papper. Så allting ska fortsätta att vara som förut. Så att ingenting ändras.

Men sorry. Detta är en ny marknad. Nya spelregler.

Allting kommer att förändras. Blod kommer att flyta. Företag kommer att slås ut. Nya företag kommer att växa upp.

Sånt är livet. Vissa affärsideer fungerar. Andra inte.

Tidningarna tycker att de borde få fortsätta att finnas för att de gör ett viktigt jobb.

Jaså?

En bättre ide är att försöka hitta sätt att ge kunderna vad de vill ha. Som Google gör i Google News. Som är ett utmärkt sätt att söka nyheter. Jag använder Google News varje dag.

Jag jobbar på en redaktion som finns både på papper och på webben. När vi sjösatte webben vidtog jag alla mått och steg för att försäkra mig om att Google News kände till vår existens.

Just det. Tvärtemot de amerikanska papperstidningarna ser jag inte Google News som en fiende. Utan som en partner.

För oss är det självklart att finnas i Googles flöde. Var tjugonde minut under kontorstid skapar jag en unik fil enbart som en service till Google News för att deras hantering ska flyta så smidigt som möjligt.

Google ger oss nämligen trafik. Folk upptäcker våra texter via Google, och klickar sig vidare till vår sajt. Där de läser våra texter.

Och tittar på våra annonser. Vilket ger oss pengar.

Vi skulle kunna betala Google för den här tjänsten.

Så hur kommer det sig att de amerikanska papperstidningarna inte tjänar pengar enligt samma resonemang?

Fel fråga. För håll i dig nu: det gör de. De gör det. Självklart gör de det. På samma sätt som vi gör det. Genom att få mer trafik till sig.

Öh, så vad sjutton gnäller de om?

De vill ha ännu mer pengar. Inte genom att sälja en vara som kunden vill ha. Utan för att de tycker att de gör ett viktigt jobb och behöver pengar för att kunna fortsätta göra det.

Men att "tycka att man gör ett viktigt jobb" är ingen affärside. Inte ens "att göra ett viktigt jobb" är en affärside.

En affärside är att göra något som någon är beredd att betala för.

Hela kampanjen har ett drag av desperation över sig. Papperstidningarna kan omöjligen vinna. Google har nämligen ett trivialt sätt att svara. Nämligen att sluta länka till papperstidningarna.

Gör det Google är du snäll. Gör det nu!

Jag vill också tipsa om svenska tidningen DN, som inte gillar dig. Du kan sluta länka till DN också. Hälsa från mig.

Desto mer trafik kvar till oss.

Dagens Nyheters Peter Wolodarski har uppmärksammat striden mellan papperstidningarna och Google. Han tar papperstidningarnas sida. Googles synpunkter i frågan förvärdigas inget refererat, inget citat.

Peter Wolodarski lön kommer från en papperstidning. Varför hoppar Dagens Nyheter in på den här striden? Vill även Bonnier tigga pengar av Google?