2008-10-04

Rätt levnadssätt

Min favoritprogramledare Amy Goodman har fått Right Livelyhood Award. Preset delas ut i Riksdagshuset i Sverige i december. Eventuellt kommer hennes program Democracy Now då att passa på att sända från Stockholm.

Progressiva Democracy Now sänder en timme varje vardag. Jag tankar hem ljudversionen och lyssnar på den i hörlurar under dagens transportsträckor.

Jag hade utvecklat allergi mot nästan alla andra nyhetskällor och hade slutat följa nyheter helt och hållet. Räddningen blev Democracy Nows trettio man starka redaktion med Amy Goodman som evig programledare.

Redaktionens storlek betyder att den klarar att fungera som en tämligen komplett nyhetskälla. Alla andra progressiva kanaler jag känner till fungerar bara som komplement till mainstreamkanalerna.

Ljudkvaliteten är amerikanskt urusel i ett smalt frekvensband, i mono och med en kraftigt pumpande dynamikkomprimering som en anpassning till bilradiolyssning på AM-kanaler, eller något, jag vet inte.

Nästa nackdel är ett komplext telegrammatiskt språk, med bisatser och substantivfraser i vilken ordning som helst, säkerligen logiskt grammatiskt fullt korrekt, men ofta obegripligt till den nivå att jag måste repetera långa stycken flera gånger för att fatta nyheten. Särskilt eftersom engelskan inte är mitt modersmål och reciationen är monoton ofta utan pauser mellan telegrammen.

Men alla nackdelar vägs upp av hon nästan aldrig missar att kvalicera "kriget mot terrorismen" med "så kallade". Jag slipper undan den ständiga inramningen i västs politiska och ekonomiska värdsbild, den som gav mig utslag tills jag hittade Democracy Now.