2008-03-13

"Ni är ett rikt land så ni har råd"

Det är en av de kommentarer jag fått i USA när jag berättat om min pappaledighet.

"Om ni delade upp er i regioner om åtta miljoner skulle de i snitt ha samma BNP som Sverige."

Så svarade jag. Men enligt Wikipedian är BNP per capita till och med 25 procent högre i USA än i Sverige.

Hennes reflexmässiga reaktion är alltså att alla länder som hade råd självklart skulle göra samma val.

Men hon har fel. Amerikanerna har gjort ett annat val.

Avundsjuk på svensk pappaledighet? Gnäll inte! Byt politiker!

Vad är det då som amerikanerna valt att använda pengarna till istället? De pengar som egentligen självklart borde gått till pappaledighet?

Trädgårdar. Det är den observation jag kan bidra med från Westwood, Los Angeles. Här finns massor av fina hus och alla har välklippta gröna trädgårdar som vattnas av mexikaner dagligen.

Här finns massor av olika sorters tjänare och tjänarinnor. Det är inte bara trädgårdsarbetare som passar upp på dem som är lite mer "fortunate".

Längs Sunset Boulevard står de hushållerskor och barnflickor som inte har pigkammare och väntar på bussen hem. Och blir man hembjuden på middag till ett herrskap står där en främmande kvinna i köket och lagar mat utan att hälsa.

Enda glädjemnet är när man på tu man hand får man höra om den dåliga kvaliten på tjänstefolket nuförtiden. Och hur de vill ha mer betalt för varenda ny liten buske de måste vattna

Systemet med herrskap och tjänstefolk fungerar eftersom inkomstskillnaden är stor.

Det bor en halv miljon svenskar i Kalifornien. Berättelserna om uppassningen har nått herrskapen i Sverige som blivit gröna av avund. För tjänstefolk i Sverige är dyra.

Pigavdraget löste problemet.