2006-09-09

"Du pappa, vet du vad? Den där västerländske mannen, han är allt bra dum"

Jag lyckas inte googla upp en enda vettig träff på "Buddhism" och "Saltkråkan".

Är det ingen som sett det?

Pelle är Buddha!

Alla barnen på ön är nog buddhor. Tjorven till och med ser ut som Buddha.

Jag har sett filmen "Tjorven, Båtsman och Moses" (TBM). Jag vet inte om det buddhistiska budskapet återkommer i fler Saltkråkanfilmen. Men referenserna i TBM är många, det kan inte vara en slump.

Har Astrid själv inspirerats av buddhismen? Eller grundas Saltkråkan och buddhismen på samma insikter? Det kanske skulle löna sig att gå till grundtexterna -- Astrids bok -- och undersöka om hon planterat några explicita referenser till lärans historia.

Vesterman inkarnerar de negativa egenskaper som definierar buddhismen i den åttafaldiga vägen: han ljuger, bedrar, stjäl, förför, ockrar, överkonsumerar och dödar.

Nyckelscenen när Pelle springer ikapp Vesterman och ger honom pengarna för Moses, går inte att tolka i kristna termer. Pelle är oändlig.

Sedan faller allt på plats. Saltkråkan handlar om en buddhistisk respekt för alla människor och allt levande.

"Här vilar Jocke, djupt sörjd av Pelle, Stina och Tjorven, och många andra kaniner."

Här finns också den buddhistiska synen på livet, "allt är lidande, obeständigt och utan själ". Eller, i Stinas och Tjorvens sång: "Världen är ett sorgeö, bäst man lever skall man dö".

Min första assocciation efter TBM var att Pelle var Jesus. Men det var nog bara det fördömda kulturarvet som spökade. Jesus är nog snarare Pippi -- i den utsträckning Astrid har gett sig i kast med kristendomen.

Titta också efter vad som inte finns i TBM. Pelles mamma är död. Men -- till skillnad från Pippis mamma, som bor på ett moln -- finns här inga referenser till något liv efter detta.