2008-03-26

P1:s Konflikt lägger skulden på Hamas

Staten Israel firar sextio år i år.

Därmed fyller även den etniska rensningen av stora delar av Palestina sextio år.

En judisk minoritet på 600 000 förvandlades till majoritet genom att cirka 500 arabiska samhällen tömdes på cirka 800 000 invånare. Det gick så fort att FN:s resolution nummer 194, att låta dessa araber återvända, också den hinner fira sextio år innan år 2008 är slut.

Konflikt i P1 uppmärksammar staten Israels 60-årsjubileum genom att ägna ett helt program åt Israel-Palestinafrågan.

I programmet får vi inte höra en enda Palestinsk röst. Konflikten skildras nästan helt ur ett Israeliskt mainstreamperspektiv.

Vi får höra en före detta Mossadchef, en jurist från Israels UD, två svenska tyckare, två Israeliska fredsaktivister och en israelisk poet. Den "konflikt" de kommenterar i detta avsnitt av Konflikt, är huruvida Israel ska tala med Hamas eller inte.

Fram till de sista tio minuterna av det timslånga programmet utmålas Hamas som det stora problemet i Palestinakonflikten. Svenska tyckaren Anita Goldman är den enda som lägger lite skuld på den Israeliska sidan, hon nämner de Israeliska bosättningarna och talar om hur lite kunskap Israelen på gatan har om konfliktens verklighet.

Till slut kommer ingen Palestiner, men åtminstone ett annat perspektiv, in i programmet via den judiske poeten Aharon Shabtai.

– Det var i Europa som judeförföljelsen ägde rum. Men nu hjälper Europa Israel att förfölja palestinier på motsvarande sätt. Genom att bojkotta palestiniernas demokratiskt valda regering, säger Aharon Shabtai.

– Istället för att skyla över den Israeliska regeringens övergrepp borde Europa skapa en kraftfull opinion som verkar för fred.

Aharon Shabtai talar om ett alltmer nationalistiskt Israel där folk tappar sitt sinne för moral och det uppstått en mobbmentalitet, som i Tyskland på 30-talet.

- Israeler "mördas" medan Palestinier "dödas", även i den liberala tidningen Haaretz. Israeler är individer med namn och personliga egenskaper, medan Palestinier reduceras till anonyma siffror, säger Aharon Shabtai.

Detta nyspråk finns även i Konflikt, kan jag tillägga. Den intervjuade ex-Mossadchefen ligger bakom vad som i programmet beskrivs som "dödliga attacker" mot Palestinska ledare.

Programledaren Daniela Marquardt skyndar sig att mildra.

– Aharon Shabtai är mycket kontroversiell. Han brukar beskrivas som explosiv och provocerande.

Den andre svenska tyckaren, Eli Göndör, desarmerar Aharon Shabtai och utmålar honom som en verklighetsfrånkopplad poet.