2005-05-01

En central berättelse om Vietnamkriget som svenska redaktioner valt bort

30 år har gått sedan segern.

De som var med när det hände berättar sina historier. Amerikanska veteransoldater som levt sina liv i krigets skugga. Svenska aktivister som vaknade politiskt. Utrikeskorrespondenter som var i Saigon när det föll.

En röst saknas.

Jag söker i Eniros nyhetsarkiv.

Ingen har pratat med en vietnames.

5 kommentarer:

Daniel W sa...

Segern? Den vietnamesiska regeringen förlorade mot kommunisterna. Hur tolkar du det som en seger, för att USA förlorade eller för att kommunisterna vann?

Gnirre sa...

Nordvietnam vann. Det står i historieböckerna. Skyll inte på mig.

Gnirre sa...

Jag måste få fråga, Daniel, visst fattade du min huvudpoäng?

Var åttonde vietnames dog. Men så skamlös är vår självupptagenhet i väst att ingen ens bryr sig om att åka dit och fråga hur det kändes.

Ointresset för det vietnamesiska lidandet demonstrerar krigets kolonialistiska dimension. Vem bryr sig om fem miljoner döda vietnameser?

Daniel W sa...

Det var ju krig mellan syd och nord och till slut blev det fred och amerikanarna drog hem. Då blev syd anfallet på nytt och denna gång fick de inget stöd av USA.

Om du frågar en vietnames idag så säger knappast någon att kriget var en seger, allt var bara en enorm förlust för alla inblandade.

Det var ditt tal om seger som upprörde mig, men jag förstår din huvudpoäng. Jag är själv intresserad av vad vietnameserna har att säga om saken, då och nu.

Gnirre sa...

Jag vet att Rapport senare intervjuade en dekorerad krigshjälte som stred för Nordvietnam eller FNL, Bui Quang Than, hette han.

Dessutom gjordes år 2000 en intervju med författaren och krigsveteranen Bao Ninh, som kämpade på samma sida.