2010-08-23

Predikarens eltest: m får underkänt

Moderaterna får underkänt. Svaret adresserar frågeområdet – till skillnad från socialdemokraternas svar – men det besvarar inte frågan.

Svaret är ett zen-svar, att vi inte behöver bry oss om vad energiformerna kostar eftersom marknaden kommer avgöra det.

Här är svaret:
Hej och tack för ditt mejl,

Vi har inte utformat vår energipoitik efter vad det kostar att producera en kWh el från kärnkraft, vindkraft, vattenkraft, kol osv. Vad det kostar beror främst på om anläggningarna är avskriva och bränslepriserna och detta varierar rejält mellan olika anläggningar, till exempel kan ingen energikälla kan konkurera med ett gammalt avskrivet vattenkraftverk. Det går dock inte att försörja ett samhälle, lösa problemen med klimatpåverkan och göra oss oberoende av sinande fossila bränslen med enbart gamla anläggningar. Vad som då skall byggas måste ta hänsyn till lokala geografiska förutsättningar, industriers kompetens och olika investerares möjligheter att finansiera kraftverk. För att få detta att fungera så bra som möjligt lämnar vi alla detaljer till en fri markand men påverkar den med hjälp av koldioxidskatter och gröna elcertifikat för att gynna nyinvesteringar i klimatvänlig energi.

Den faktakälla som jag kan rekommendera dig är www.energimyndigheten.se som både har statistik, introduktionstexter och bra fördjupningar.

Med vänlig hälsning

Magnus Redin, politisk sekreterare
Länken leder inte till ett svar, utan till en webbplats med många länkar och dokument.

Jag ber om ett nytt svar.

Inga kommentarer: